• barn på cykel

Lær dit barn at cykle


posted in: Legetøj | 0

Den første rigtige cykeltur

Kan du huske, da du lærte at cykle? Da støttehjulene blev fjernet? Når man som barn lærer at cykle, er det et stort øjeblik for både barnet og forældrene. Så kom ud i det gode vejr med dit barn i den ene hånd, og en cykel i den anden.

Hvornår er barnet klar?

Mange børn lærer at cykle når de er mellem 3 og 5 år. Hvis dit barn ikke er klar endnu, er det ofte tydeligt fra starten. Barnet bevæger ganske enkelt ikke fødderne rundt i pedalerne. Ofte er det en god ide at lade barnet se andre cykle. Sådan får barnet en forståelse af, hvordan man cykler.

Vælg det rigtige sted

Mange forældre føler sig fristet til at lære deres børn at cykle på en græsplæne, da det ikke gør så ondt at falde på. Men man gør faktisk børnene en bjørnetjeneste. Det er meget hårdere at cykle på græs. Find i stedet et område med flad og jævn asfalt og gerne med meget plads, og selvfølgelig væk fra trafik.

Det rigtige udstyr

Sørg for at dit barn har den rigtige cykel i en passende størrelse. Tilpas sadlen så barnet kan nå jorden med fodballen. Det kan være fristende at tænke, at man kan hjælpe barnet ved at indstille sadlen, så barnet kan sætte hele foden ned og støtte. Men det vil kun gøre det sværere for barnet at træde rundt i pedalerne. Knæene kommer nemlig for højt op og forstyrrer styringen af cyklen, og gør det sværere at holde balancen.

Husk også cykelhjelm, og eventuelt knæ- og albuebeskyttere til dit barn.

Støt dit barn i starten

Stil dig med cyklens baghjul mellem benene og hold fast ved barnets armhuler. På denne måde har barnet selv kontrol over cyklens styr.

I takt med, at dit barn får mere kontrol, kan du give slip. Men hold dig stadig lige bag dit barn, og vær klar til at gribe dem under armene.

Når dit barn har lært at holde balancen, og kan træde i pedalerne, er det tid til at lære, hvordan man starter og bremser. Når du lærer dit barn at starte, er det en god ide, at holde cyklen stille og støtte barnet. Så viser du, hvordan man træder hårdt ned med den ene fod, mens man skubber ned i jorden med den anden.

Når du lærer dit barn at bremse, kan du lade dem gå med cyklen. Mens de går, viser du barnet, hvordan man presser bremserne i med hænderne. Sådan vil de mærke, hvordan bremserne virker. Når de har en følelse af dette, kan de sætte sig på cyklen og prøve mens de cykler. Barnet vil måske bremse hårdt og glemme at sætte benene i jorden i starten – så vær klar til at gribe!

Prøv. Og prøv igen

Øvelse gør mester. Nogle børn lærer det hurtigt, andre langsomt. Sørg for, at det ikke bliver en stressende oplevelse for barnet. Børn er fra naturens side programmeret til at lære at gå og løbe. Ikke til at cykle. Det kræver øvelse og tid. Dit barn lærer at cykle en dag, og det kommer til at være en uforglemmelig oplevelse for jer begge.